Afvalcoaches op bezoek bij raadsleden

Er is de laatste maanden in Westland een hoop veranderd in de afvalinzameling. Verschillende gemeenteraadsleden kregen daarom afgelopen week bezoek van de afvalcoach

Coaches Astrid en André gingen thuis langs bij Petra Scheffers-Van der Lely, Janice de Jong (beiden CDA Westland) en Nico de Gier (PvdA Westland). Aan de keukentafel spraken zij eerst over het hoe en waarom van afval scheiden, waarna de verschillende prullenbakken in de keuken werden bekeken. “Als je het afval goed sorteert heb je weinig restafval en een lege grijze bak.”

“Is het een verpakking? Is het leeg? Komt het uit keuken of badkamer? Is het antwoord 3 x ja? Dan hoort het bij het pbd,” beginnen Astrid en André aan de tafel bij de raadsleden. Pbd is de afkorting van ‘plastic verpakkingen, blik en drinkpakken’. Héél veel mag dus bij het pbd. De lege hulzen van waxinelichtjes, metalen kroonkurken, bubbeltjesplastic? Ook dat is allemaal pbd. Papier en karton gaan natuurlijk in de papierbak, glazen potjes en flessen in de glasbak en alle etensresten kunnen gewoon bij het gft. Zo blijft er maar weinig over dat bij het restafval moet. Er zijn uitzonderingen: “Een spuitbus van bijvoorbeeld deodorant gooi je weg bij het restafval. Harde kunststoffen, zoals speelgoed, breng je naar de milieustraat. Net als piepschuim. Alleen dan kan het gerecycled worden. En lege pizzadozen mogen als ze vet of vies zijn niet bij het oud papier,’’ aldus de coaches. In de Afval Westland-app voor smartphone en tablet kun je heel eenvoudig opzoeken in welke bak of zak iets hoort. Thuis scheiden levert veel herbruikbare grondstoffen op. Meer dan bij nascheiding, waarbij een machine zoveel mogelijk pbd alsnog uit het restafval haalt.  “Hoe meer we gescheiden inleveren, hoe meer grondstoffen een tweede leven krijgen als nieuw product.”

“We zitten in Westland nog ruim boven de doelstelling van maximaal 100 kilo restafval per persoon per jaar!” 

Verhelderend

De Maasdijkse CDA-vertegenwoordiger Petra Scheffers-Van der Lely is al bewust met afval scheiden bezig, maar steekt van de afvalcoaches zeker nog wat op. “Dat van de pizzadoos wist ik niet. En ook niet dat een lege tandpastatube of bleekmiddelfles juist wél bij het pbd horen.” Dat meer Westlanders het afval goed scheiden is volgens haar hard nodig. “Hoe meer restafval we afleveren om te laten verbranden, hoe hoger de prijs die we moeten betalen. We zitten in Westland momenteel nog ruim boven de landelijke doelstelling van maximaal 100 kilo restafval gemiddeld per persoon per jaar!” 

Haar fractiegenoot Janice de Jong: “Het is verhelderend als een afvalcoach langskomt. Het maakt je echt bewust. Ze slaan geen belerende toon aan, maar gaan juist gewoon in gesprek. Dat tweerichtingsverkeer missen we nu vaak in Westland. De gemeente kan daarmee een goede stap zetten om oplossingsgerichter te werken en meer maatwerk aan bewoners te leveren.” 

Nico de Gier van PvdA Westland vindt goede afvalscheiding ook belangrijk. De PvdA zou graag zien dat ook de Westlandse scholen hun afval gesorteerd op kunnen laten halen door de gemeente. “Jong geleerd is oud gedaan. Zo zouden we een grote stap zetten voor de volgende generatie,’’ stelt De Gier. Scholen in Westland moeten nu nog, net als bedrijven, een contract voor bedrijfsafval afsluiten met een inzamelaar, waarbij meestal alles in dezelfde afvalbak gaat.

De CDA-vertegenwoordigers hebben wel wat tips voor de Westlanders. “Probeer het gewoon eens een maand. Goed afval scheiden begint op het aanrecht. Houd groente- en fruitafval apart en doe pbd, papier en glas direct in een aparte bak, zak of boodschappentas.” 

De gemeente gaat vaker Afvalcoaches inzetten in Westland. Deze coaches gaan in gesprek met Westlanders over waarom afval scheiden belangrijk is en wat mensen nog lastig vinden. Ze geven concrete tips en denken mee. Zo gaat afval scheiden in Westland steeds beter en makkelijker.

Standaard afbeelding
Eric
Artikelen: 40